Oferty pracy wrocław

Autor Wątek: 3Services Factory - nowoczesne Data Center  (Przeczytany 285 razy)

IlonaK

• Newbie
  • *
3Services Factory - nowoczesne Data Center
« : Październik 16, 2011, 20:03:47 »
Witam,
trafiłam na to forum, ponieważ interesują mnie zagadnienia dotyczące IT, zwłaszcza związane z krajowym rozwojem tej branży. Na przykładzie firmy 3 Services Factory chciałabym zaprezentować jak ważne i jak korzystne może być korzystanie z nowoczesnego Data Center dla systemów IT.

Wiem, że tematy na forum krążą wokół firm ulokowanych we Wrocławiu. 3 Services Factory umiejscowiona jest na Śląsku (Katowice i Bytom), zatem niezbyt daleko od Wrocławia. Zresztą sam dojazd nie jest zbytnio problematyczny, gdyż znajduje się blisko autostrad A1 i A4, więc można na własne oczy przekonać się w jakich warunkach składowane są dane.

W tym momencie firma stanowi jedno z największych Data Center w kraju. Można zauważyć też tendencję, że Polacy chętnie korzystają z polskich serwerowni - już w ciągu dwóch miesięcy wynajęto 40% powierzchni kolokacyjnej, a do końca roku planowane jest wynajęcie pozostałej części. Ponadto usługi stają się bardziej dopasowane do klienta polskiego i jego specyfiki. Spore zainteresowanie sprzyja dalszemu rozwojowi - za główny cel firma stawia sobie uruchomienie w ciągu trzech lat powierzchni 4tysięcy metrów kwadratowych powierzchni składowania danych, które będą usytuowane przede wszystkim w Katowicach i w Bytomiu (jako centrum zapasowe).

Główne usługi, jakie są proponowane przez 3SF, to:
- możliwość obsługi własnego Data Center bez inwestowania środków w budowę Ośrodka Przetwarzania Danych,
- specjalizacja w usługach kolokacji, która pozostawia zarządzanie platformami informatycznymi klientom, lub (wedle uznania) wyspecjalizowanym parterom technologicznym,
- usługa Platform as a Service opierająca się na udostępnieniu systemu operacyjnego i bazy danych, kolokacji, czy transmisji danych.
- nowoczesna usługa z dziedziny Cloud Computingu - Cloud2b

Zachęcam do dyskutowania na forum na temat wykorzystywania tego rodzaju usług dla optymalizacji warunków pracy dla systemów IT!